Najave

ANTARKTIčKA OZONSKA RUPA SVE VEćA

Rupa u ozonskome omotaču iznad Antarktike ove je godine dosegnula gotovo rekordnu veličinu, što znači da je dvadeset godina kontrole zagaðenja baš i nije imalo učinka, objavili su u petak Ujedinjeni narodi.

U priopćenju o sezonskome smanjenju ozona koji filtrira štetno ultraljubičasto zračenje koje može izazvati rak kože i kataraktu, UN-ova Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kaže kako će rupa za koji tjedan možda doseći rekordnu veličinu.

Možda neće potući rekord, ali vidi se da se smanjenje ozona nastavlja i da tzv. oporavak ozona još ne možemo potvrditi", kaže Geir Braathen, glavni stručnjak za ozon WMO-a. Američki znanstvenici prošli su mjesec objavili da se ozonski sloj prestao smanjivati, ali da se još desetljećima neće početi oporavljati.

Rupa nad Južnim polom i Antarktikom, velika oko 27 milijuna četvornih kilometara za tjedan će dana narasti za još milijun i približit će se rekordnoj veličini iz 2000. i 2003., tvrdi WMO. Prešla je preko Ushuaić u Patagoniji na jugu argentine i "dovela do uočljiva porasta UV" zračenja, kaže se u UN-ovu priopćenju na Meðunarodni dan očuvanja ozonskoga sloja.
http://www.wmo.ch/

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish