Najave

VINO A – Ž

vino-naslovnica«Koje ćete vino piti?« Tako započinju mnoga druženja, a nerijetko se razgovor o vinu nastavlja i razvija do nadasve zanimljivih pojedinosti. Poznavanje vina, tog drevnog čovjekova pratioca, postalo je dijelom opće kulture i načina života. Oni koji uistinu žele uživati u vinu, otkrivati nove vinske doživljaje i dijeliti to s dragim osobama, žele o vinu znati što više. No, riječ je o golemoj graði koja se može svladati tek pomnim i dugotrajnim izučavanjem. Ovim bogato ilustriranim leksikonom premošćuje se jaz izmeðu opsežne i raštrkane graðe o vinu i želje ljubitelja vina da na što jednostavniji i ugodniji način upoznaju svijet vina? Taj svijet rasvjetljavamo iz znanstvenih, praktičnih, geografskih i kulturoloških kutova. U osam uvodnih poglavlja i 900 leksikografskih jedinica autori upoznaju čitatelje sa svim važnim sadržajima i pojmovima vezanima uz vino kako bi, oboružani svime što dosada nisu znali, još više uživali u vinu, druženju i u razgovoru o vinu.

Pred čitateljem je razumljiva, pregledna, vrhunski opremljena i dobro organizirana knjiga o vinu koju su priredili domaći autori pod okriljem Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


U prvome dijelu čitatelj se upoznaje s općim i praktičnim sadržajima vinske kulture.

Sva ostala graða objedinjena je u drugome dijelu knjige, Vinskom leksikonu. Abecedna organizacija omogućuje čitatelju da lako pronaðe odgovor na svoja pitanja, a sustav meðuuputnica da jednako lako povezuje srodne sadržaje i tako proširi znanja o pojedinim temama. Više od 200 ilustrativnih priloga - fotografija, zemljovida i tablica - sadržajno prati tekst koji se sastoji od 900 jedinica. Meðu ostalim u njima se obraðuju:

 • najvažnije hrvatske i svjetske vinske sorte grožða
 • tipovi, vrste i kategorije hrvatskih i svjetskih vina
 • hrvatske vinogradarske regije i podregije
 • najvažnije svjetske vinogradarske zemlje
 • postupci u proizvodnji mirnih vina i pjenušaca
 • hrvatske i meðunarodne oznake kvalitete i podrijetla
 • hrvatske i meðunarodne kratice
 • hrvatski i svjetski klasifikacijski sustavi vina
 • enološki, tehnološki, tehnički, biokemijski, kemijski i zemljopisni pojmovi
 • podrumske tehnike
 • bolesti i mane vina
 • etikete...

i još mnogo drugih sadržaja zbog kojih će se čitatelj uvijek vraćati ovoj knjizi trajne vrijednosti.

Knjiga, kao i dobro vino, zavrjeðuje da u njoj uživate.

Iz recenzije

«....No, ima i nešto što će zasigurno imati odjeka! Riječ je o upravo tiskanoj knjizi

Vino od A do Ž zagrebačke kuće »Naklada Zadro« koja je djelo više domaćih autora pod vodstvom predstojnika Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Glavni urednik je prof. dr. Bernard Kozina, a »desne ruke« su mu bile Ana Majdak, Koraljka Penavin i Božena Zadro, dok je meðu autorima doista sjajnih foto-ilustracija i naš poznati (svjetski nagraðivani) majstor turističke fotografije Ivo Pervan. Nova knjiga, meðu ostalim prilozima, obraðuje i najvažnije naše i svjetske sorte, tipove i vrste naših i stranih vina, najvažnije svjetske proizvoðače vina, oznake kakvoće i porijekla vina, ali i bolesti i mane ovoga vječnoga pića, itd.
Eto, tko znade i približno točnije koliko je dosad o vinu napisano najrazličitijih priloga, a još se manje znade koliko će ih u budućnosti još biti. Nedvojbeno to znači da su loza i vino oduvijek bili, sad su i ostat će inspiracijom za stručnjake, a da se o vinoljupcima i ne govori.
Svaki pravi prilog dobro je došao i struci, ali i svima onima koji o lozi i vinu, kao značajnome dijelu naše tradicije žele znati nešto više!»

Pero Gabrićta


Knjige možete nabaviti neposredno od Nakladnika pozivom na broj 01 4578157, telefaksom pozivom na broj 01 4578156 ili e-poštom na adresu

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svim kupcima Nakladnik odobrava 20% popusta na maloprodajnu cijenu i plaća troškove tuzemne poštarine. Knjige se plaćaju pouzećem.

Za pravne osobe virmanom po predračunu.

Posjetite na na našoj internetskoj stranici

www.naklada-zadro.hr


Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish