Najave

PROMJENITI POTICAJNU POLITIKE UNUTAR PRORAčUNA

Image

Ministru Petru čobankoviću i javnosti udruga NHS danas je uputila priopćenje u kojem je zatražila promjenu politike poticaja unutar proračuna.

Nezavisni hrvatski seljaci su moderna i liberalna udruga koja štiti interese seljačkih obiteljskih gospodarstava u realno mogućim okvirima razvojne poljoprivredne politike. U tom smislu NHS i predlaže dosadašnju izmjenu politike poticaja u okvirima proračuna na način da se za pojedine kulture i poljoprivredne proizvode povećaju subvencije, a za pojedine da se smanje ili ukinu.

NHS tako smatra da je za hrvatsku poljoprivrednu politiku najvažnije povećanje mljekarske proizvodnje te predlažemo da se sredstva za mljekarstvo povećaju za 200 milijuna kuna ili 50 %. Povećanje sredstava u iznosu od 100 milijuna kuna tražimo i za svu stočarsku proizvodnju (meso) te povećanje poticaja za sve uljarice i šećernu repu u iznosu od 60 milijuna kuna.

Sredstva bi se za ovo trebala namaknuti ukidanjem poticaja za kukuruz (260 milijuna kuna), ukidanjem poticaja za duhan (70 milijuna kuna) i ukidanjem poticaja za stočni ječam (30 milijuna kuna).

Pšenica bi se poticala samo u plodoredu s uljaricama, a Ministarstvu predlažemo da je otkupljuje po realnoj, a ne političkoj cijeni što je ušteda od još 150 milijuna kuna godišnje.

NHS smatra da su naši prijedlozi na tragu restrukturiranja poljoprivredne proizvodnje o kojem neprestano govori ministar čobanković, a ove zahtjeve je dakako moguće odraditi u jednoj ili dvije prelazne faze.

Argumente i razloge naših zahtjeva, za koje smatramo da su svakom ozbiljnom poljoprivredniku jasne i očite, spremni smo predočiti na sastanku u Ministarstvu ali i u široj raspravi u javnosti – stoji u priopćenju koje potpisuje Vladimir Novotny.

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish