Najave

Kruške rastu u bocama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlatka i Darinke Sirc poznato je po proizvodnji domaće rakije od kruške viljamovke. četveročlana obitelj živi od proizvodnje te žestice.

– Sve je počelo iz hobija. Posadio sam desetak krušaka, kupio mali kotao i pekao rakiju za sebe i prijatelje – kaže Zlatko.

Kad je vidio da mu posao ide, preko ujaka je u Njemačkoj došao do vrsnoga proizvoðača rakija. Kupio je 150 litreni kotao, posadio još viljamovki i polako širio znanje o rakiji. Trenutačno krušku viljamovku ima posaðenu na 1,5 hektara te pola hektara lipanjske ljepotice ili, po domaće, petrofke. Proizvode i suvenir - rakiju s cijelom kruškom viljamovkom u boci.
– Prije nekoliko dana postavili smo oko 400 boca po stablima krušaka. Kruške trebaju biti što manje da stanu u bocu sa što užim grlom. Berba je krajem kolovoza, a tek onda počinje veselje i pravi posao oko pripreme i čišćenja krušaka – kaže Zlatko. “Da kruška ne pada daleko od stabla”, dokaz je njihov sin Mihćl, koji već sa šest godina zna čitav proces proizvodnje, od ploda do rakije.

– Dok viljamovke poberemo, meljemo ih, stavimo u bačve. Stavimo vrelke i vodu, dok se zavri, denemo u kotel i onda kad se rakija speče teče u kantu iz koje natočimo u bučke – objašnjava Mihćl. Voće koje ne prodaju kao konzumno, upotrebljavaju za rakiju. Kako je Zlatko po zanimanju automehaničar, alata ima, ali i znanja, sam je izradio i postavio sustav za navodnjavanje po čitavom voćnjaku, koji zalijeva ispod stabala u promjeru 14 metara.

U planu i trešnjevača
Ponosi se i sustavom protiv smrzavanja. Zasadili su i pola hektara trešanja. Nakon tri godine očekuju i – trešnjevaču.

Vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish