Najave

Svibanjske vrućine najava su dugog i sparnog ljeta, uz dosta kiše

Kiša i pad temperature samo su kraći predah do sljedećeg, jednog od sedam ovoljetnih valova vrućine - dugoročna je prognoza pučkog meteorologa, umirovljenog magistra poljoprivrednih znanosti Stevana Brace Kneževića iz Trnjana nedaleko od Slavonskog Broda.

– Kao student zapisivao sam podatke o temperaturama, vlazi, vjetrovima, proučavao stare zapise, usporeðivao podatke i računao. Trideset godina radim dugoročne vremenske prognoze i vrlo rijetko se u ta tri desetljeća dogodilo da sam bio neprecizan. Prateći unatrag ono što sam unaprijed prognozirao, došao sam do podatka da je točnost mojih prognoza izmeðu 70 i 90 posto – kaže Knežević.
Vrućine koje su zabilježene polovicom svibnja, kaže, nisu baš uobičajene za taj mjesec. Slična situacija zabilježena je 1953. godine. Naime, svibanj je karakterističniji po većim količinama oborina i umjerenim temperaturama, izmeðu 20 i 25 stupnjeva.

– Ova svibanjska vrućina najava je da će u ljetu ove godine biti nekoliko vrućih razdoblja – kaže Knežević, dodajući da će lipanj početi s manjim padom temperature, a onda slijedi porast na 33 stupnja.

Topao i listopad

– Kako će jutarnje temperature biti niže, a bit će i dosta kiše, onda se treba pripremiti i da će biti prilično sparno. Najviše temperature bit će polovicom srpnja, kada će se živa u termometru približiti 40-om stupnju! Kolovoz će biti vrlo sličan srpnju, jer su to mjeseci blizanci po vremenskim obilježjima. Dugo toplo ljeto jamstvo je i da će i rujan biti topao, a tzv. miholjsko ljeto čak će prijeći u prvih deset dana listopada – ističe Knežević.

Zanimljivost njegovih dugoročnih prognoza je u tome što vrijeme predviða godinu dana unaprijed, pa je, primjerice, prognozu za ovo ljeto i jesen izradio u srpnju 2008. godine.

Vecernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish