Najave

Bošnjaci: Ubrane prve rajčice uzgojene u stakleniku na vodi

paradajz-na-vodiBOŠNJACI - U stakleniku za hidroponski uzgoj u Bošnjacima, najsuvremenijem i s potpuno novim načinom proizvodnje povrća - na vodi, prvom takve vrste u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jučer je ubrana prva rajčica. - Gledamo u nju s nadom i očekujemo da će ostale prispjeti što prije - kaže Ivica Bilić, vlasnik poljoprivredne tvrtke Ruris iz Županje, koji se početkom ove godine upustio u krajnje rizičnu, skupu i neizvjesnu proizvodnju. Radi se o najkvalitetnijoj rajčici - grapolo (u obliku grozda), koja je u samom startu skuplja od ostalih vrsta jer je proizvodnja manja za 20 do 25 posto.  - No kupac dobiva kvalitetnu domaću rajčicu u koju ne mora sumnjati. Motiv je osim izazova, dakle, domaća proizvodnja i kvaliteta. To je najmodernija, sofisticirana proizvodnja u kojoj nema kemijske zaštite, nego se primjenjuje samo biološka zaštita. Budući da nema kemijskih sredstava, rajčica koja se proizvodi u strogo kontroliranim uvjetima sigurno je zdravija od one koja u naše trgovine dolazi iz uvoza, uglavnom iz toplijih krajeva, koja mora biti ubrana zelena, a dozrijeva u transportu - kaže Bilić.
Ipak pitanje je tko će od dobavljača za to imati sluha i ponuditi kupcima domaći proizvod, o čemu će, u krajnjoj liniji, ovisiti i održivost cijelog Bilićevog projekta, jer ta rajčica cijenom ne može konkurirati onoj koja stiže iz Turske, Alžira i drugih zemalja. Za staklenik u Bošnjacima, veličine 130 puta 100 metara i visine 6 metara, uloženi su silni kubici plina i energije, što nije slučaj s povrćem iz inozemstva, gdje su klimatski uvjeti bolji, s puno više sunca, a i radna je snaga znatno jeftinija. Naime, pri proizvodnji posebna pozornost pridaje se temperaturi, ventilaciji, svjetlu, navodnjavanju, vlazi i drugim potrebnim uvjetima. U Rurisu kažu kako je rješenje u domaćoj proizvodnji i kvaliteti, a da to prije svega trebaju znati oni koji će rajčicu kupovati.

Očekuju od 250 do 300 tona rajčice

Urod se očekuje sredinom ovoga mjeseca, a planirano je od 250 do 300 tona godišnje. U stakleniku se trenutačno uzgaja 37.000 biljki rajčice, a zaposleno je 15 radnika, dok će tijekom branja biti zaposlen veći broj sezonaca. Proizvoðač je osigurao tržište za plasman i na domaćem i na stranom tržištu.

www.glas-slavonije.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish