Najave

Godišnje proizvedu 600 tona meda

Malom izložbom pčelinjih proizvoda Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije obilježio je u ponedjeljak Dan pčelara Hrvatske, podsjetnik na davni 2. ožujka 1879. godine kada je u Osijeku osnovan Savez pčelara Slavonije.

»I u Vinkovcima pčelari imaju drugu tradiciju, a svoju su prvu udrugu osnovali 1885. godine da bi nekoliko godina potom udrugu osnovao i Vukovar«, podsjeća Drago Josipović, predsjednik vukovarsko-srijemskog pčelarskog saveza unutar kojega je danas šest udruga sa 180 registriranih pčelara koji godišnje iz 12.000 košnica u svom posjedu proizvedu 600 tona meda.

Novim pravilnikom pčelarima je ozakonjena prodaja »od vrata do vrata« i na tržnicama što je takoðer pridonijelo porastu prodaje i uzlaznim trendovima u pčelarstvu.
Pčelarska zadruga »Nektar« iz Nuštra kao i obiteljsko gospodarstvo »Knežević« iz Šiškovaca odlučili su se i na nešto zahtjevniji program te su ishodili »veterinarski broj« udovoljivši svim propisima pa proizvode od meda isporučuju i trgovačkim lancima.

U vukovarsko-srijemskom Pčelarskom savezu procjenjuju pak da od 600 tona proizvedena meda 180 tona završava direktno ili preko prekupaca u trgovačkim lancima.
Iako još ne postoje egzaktni podaci o šteti koju su ove zime pretrpjeli istočnoslavonski pčelari i pčelinje zajednice, Josipović procjenjuje da bi iz više razloga šteta mogla iznositi izmeðu 20 i 30 posto.

Inače, Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski pčelarski savez organiziraju u Vinkovcima 6. pčelarske dane koji će se održati 13. i 14. ožujka. Ta manifestacije prerasla je u najveću pčelarsku priredbu u Hrvatskoj, a na njoj se očekuje rekordan broj - više od stotinu - izlagača te sudjelovanje niza eminentnih stručnjaka koji će predavati o najnovijim trendovima u pčelarstvu te bolestima pčela i borbi protiv njih.

Pčelarski savez Vukovarsko-srijemske županije potpisao je s BiH i Vojvodinom Sporazum o prekograničnoj suradnji pa će u Vinkovce doći udruge i pčelari iz tih zemalja.

Vjesnik.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish