Najave

Predstavljeno medeno blago najslaðe županije

Zahvaljujući osmišljenom i pametnom gospodarenju višestoljetna tradicija pčelarstva i medarstva na području Virovitičko-podravske županije posljednjih godina ova je županija izrasla u - najslaðu hrvatsku županiju.

Dobar pokazatelj tome je i 3. izložba meda koja je održana na središnjem Trgu kralja Tomislava u Virovitici, a na kojoj je nastupilo 20 najuspješnijih pčelara. S prosječnom godišnjom proizvodnjom od 800 tona meda pčelari ove županije posljednjih su godina u vrhu države jer proizvode gotovo petinu cjelokupne hrvatske proizvodnje. U Virovitici djeluje i Hrvatska udruga pčelara proizvoðača, o čijem je radu govorio predsjednik Željko Vrbos, a potporu pčelarima u nastupnom je govoru pred posjetiteljima izložbe dao i župan Tomislav Tolušić, potvrðujući da će i dalje pomagati razvoj pčelarstva i proizvodnju meda.

- Gotovo u cijelosti uredili smo zakonodavstvo proizvodnje meda, te odredili potpore kako bismo zadovoljili potrebe naših pčelara - izjavio je Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, koji je otvorio izložbu.

Dodao je da se sreðuje i katastar pčelarskih pašnjaka koji će pčelarima omogućiti da planiraju proizvodnju i više iskoriste kapacitete. I za uzgoj meda dajemo potpore, i to prvi put za proizvodnju matica. Ministarstvo podupire i komercijalnu proizvodnju meda, a prema manjim proizvoðačima i potpore po košnici.

Večernji.hr

Tražite posao...

Croatian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Greek Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Yiddish